top
logo
English

Партньори


Начало Решения Системи за гласуване
Системи за гласуване

 

Системата за електронно гласуване ViSI е продукт, който предлага електронно гласуване и електронно преброяване на гласовете на заседание на общинския съвет. Тя е разработена така, че да отчита изискванията и спецификата на процедурите по вземане на решения, както и броя на общинските съветници в дадена община. Софтуерното решение е достъпно и лесно за управление. При доставката и инсталирането на системата е предвидено обучение за работа с нея.

Възможни са различни вараианти на системата. Самите пултове за гласуване могат да бъдат различни видове: само с бутони, с четец за безконтактни карти за удостоверяване на вота, с информационен дисплей и т.н. Разработен е също и вариант, в който гласуването може да се извърши с PDA устройства.

Системата за електронно гласуване ViSI се използва в множество общини в различни варианти. По-долу са показани някои от тях.

Столичен общински съвет

Пултовете за гласуване са снабдени с двуредов дисплей, трибутонна клавиатура и картов четец за идентификация на общинските съветници. Системата е снабдена с външен 40" дисплей за проследяване резултатите от гласуванията извън залата.
СОС Дисплей и герб СОС Зала - общ поглед
Сайт на Столичния общински съвет.
Пряко предаване на заседанията на СОС по Интернет.

Общински съветДимитровград

Изградена е безжична локална мрежа и ролята на пултове за гласуване изпълняват PDA устройства със специализирано клиентско приложение. Предимството на подобно решение е мобилността на устройствата, т.е. не е необходимо статично окабеляване и залата може да се използва и за други цели.

ОС Димитровград - дисплейДимитровград - безжичен пулт за гласуване

Общински съвет Стара Загора

Трибутонни пултове със светодиодна индикация за гласувания вот. Системата е изпълнена в базов вариант като идентификацията на общинските съветници се извършва съгласно местоположението им в залата.

ОС Стара Загора - дисплей и герб ОС Стара Загора - зала

Какво мислят тези, които вече работят със Системата за електронно гласуване?

„Внедрената система за електронно гласуване е решение с мащабен и устойчив характер. Съчетаването на подходяща хардуерна технология с максимално достъпно софтуерно решение е безспорно постижение на новата система.”

Андрей Захариев, председател на ОбС, община Свищов

 

“Системата има много предимства - бързина, поименно отчитане на гласовете, спестява време, работим по-оперативно. Заедно с въвеждането на системата обновихме и залата, в която заседава нашият общински съвет. Така че сега работим в наистина съвременна обстановка още по-ефективно.”

Добринка Монева, председател на ОбС, община Разград

 

„Въведеното електронно гласуване в работата на общински съвет Ловеч веднага показа своите предимства. Първо, пестят се ценни минути от времето на заседанията. Второ, мобилизира съветниците да правят писмени предложения, които да се  поставят на гласуване преди основното предложениe. Трето, има възможност за изваждане на разпечатка от гласуването веднага след неговото провеждане, която да се прилага към протокола от заседанието. Системата е направена така, че не затруднява председателя, ако той работи с нея. За мен лично е удоволствие да ползвам този софтуер.”

Милко Недялков, председател на ОбС, община Ловеч

 

„Изключително сме доволни от работата с електронната система за гласуване. Тя има огромни предимства  пред досегашния начин на отчитане на гласовете.  Гарантира бързина, точност, ефективност и прозрачност в нашата работа.”

Георг Спартански, председател на ОбС, община Плевен

 

bottom

Изграден с помощта на Joоmla!. Valid XHTML and CSS.